Kombi Neden Ateşleme Yapmaz?
Kombiler, genellikle gaz girişleri kapalı olduğunda, parçalarda sorunlar oluştuğunda ya da gaz ile alakalı sorunlar olduğunda ateşleme yapmazlar.
Ateşleme sorunları ile karşılaşıldığında çok dikkatli ve bilinçli olunmalıdır.
Kombi ateşleme sorunları ile karşılaşıldığında yetkili servis ile görüşerek yardım alınabilir. Ancak yetkili servise haber verilmeden önce kullanıcılar da bazı müdahalelerde bulunabilirler. Bu sorunu yaşayan kullanıcılar, sorunu doğru bir şekilde tespit ederek işe başlamalıdır. En doğru tespit için alanda başka doğalgazlı cihaz bulunup bulunmadığı hususuna hakim olunmalıdır. Çünkü kullanıcıların yapabilecekleri müdahaleler bu duruma göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kombinin Ateşleme Yapmadığı Durumlarda Neler Yapılabilir?
Eğer alanda başka bir doğalgazlı cihaz yoksa;
Böyle bir durumda kullanıcıların kendi başlarına gaz gelip gelmediğini anlamaları daha da zor bir hal almaktadır. Başka bir doğalgazlı cihaza örnek olarak ocak verilebilir. Kullanılan ocak doğalgaz ile çalışmıyor ise kullanıcılar ancak kombilerinin yanında bulunan gaz vanasını kontrol etmelidir. Böylece kapı dışında yer alan ana vana kontrol edilip gaz gelip gelmediği anlaşılabilmektedir. Kombi yanında bulunan gaz vanası ve kapı dışındaki gaz vanası kapalı ise açılmalıdır. Vanaların kapalı olup olmadığı borular ile hizası kontrol edilerek anlaşılabilmektedir. Vanalar boru ile aynı hizada değilse kapalı olduğu anlaşılmalıdır. Vanalar açılırken, borular ile aynı hizaya getirilerek açılmalıdır.
Gaz vanalarının açık olduğundan emin olan kullanıcılar kombileri resetlemeyi deneyebilirler. Resetleme işlemi birkaç kez tekrar edilebilir. Bu işlem, kombilerin model ve markalarına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Tüm bu işlemlerden sonra kombi ateşleme yapmamaya devam ediyorasa yetkili servislere durum bildirilmeli ve yardım alınmalıdır.
Eğer alanda doğalgazlı cihaz varsa;
Örneğin konutta bulunan ve doğalgazla çalışan bir ocak varsa çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Eğer doğalgaz ile çalışan cihaz çalışmıyorsa gaz ile alakalı bir sorun yaşanıyor olması muhtemeldir. Bu durumda dışarıda bulunan ve ana gaz borusu üzerinde olan vana kontrol edilmelidir. Eğer vana kapalı ise açılmalıdır.
Ayrıca, kapı dışında bulunan doğalgaz vanası mühürlenmiş ise yetkililer tarafından gaz kesilmiştir ve fatura ödemeleri kontrol edilmelidir.
Yapılan kontroller sonucunda kapı dışında bulunan vana açık olmasına rağmen ocak çalışmıyor ve kombi ateşleme arızası veriyorsa daireye verilen gaz ile alakalı bir sorun olabilir. Bunun yanında bölgede gaz çalışması yapılması gibi durumlarda da gaz kesintisi yapılmış olabilir. Bu durumlarda doğalgaz firması ile görüşerek bilgi alınabilir.
Kapı dışında bulunan gaz vanasının açık ve ocağın çalışır vaziyette olduğu durumlarda kombi ateşleme yapmıyor ise kombi yanında bulunan gaz vanası kontrol edilmelidir. Kapalı ise açık konuma getirilmelidir.
Daire de bulunan doğalgazlı diğer cihazlar çalışıyor, vanalar açık ve daireye gaz veriliyor ise geriye kullanıcıların yapabilecekleri son bir işlem kalmaktadır. Bu işlem kombiyi resetleme uygulamasıdır. Resetleme işlemleri kombilerin marka ve modeline bağlı olarak değişmektedir. Üzerinde reset tuşu bulunan kombilerde bu tuş kullanılarak resetleme yapılırken, resetleme düğmesi olmayan kombilerde cihaz kapatılıp yeniden açılmalıdır. Bu resetleme işlemi birkaç kez tekrar edilmelidir.
Kombi Ateşleme Sorunu Nasıl Çözümlenir?
Kombilerin ateşleme sorunu, kullanıcıların yapabilecekleri tüm müdahaleler sonucunda da devam ediyor ise kombinin beyni niteliğinde olan anakart arızalı olabilir. Bunun yanı sıra kombi yanma odasında bulunan ateşleme ve alev algılama işine yarayan iyonizasyon elektrodu ya da ateşleme elektrodunda da arıza olabilir.
Ayrıca, kombilerde şebekeden alınan gazın bir kısmını brülöre gönderen ve brülörde yanma işlemi oluşmasını sağlayan gaz valfi arızalı olabilir.
Yetkili servis personelleri bu arıza tespitleri dahilinde müdahalelerde bulunarak, sorunu çözüme ulaştırmaktadır.